Na początku chciałbym zastrzec, iż interwały nie dla każdego się nadają, nie w każdym przypadku i często nie są najlepszym rozwiązaniem. Tymczasem wielu trenerów zachowuje się, jak sportowcy w latach 80 i 90. XX wieku – sterydy, wow, zacznij je brać, nieważne, co trenujesz i nieważne jak! W prasie dla kobiet spotkasz głównie tematykę w rodzaju: [...]
[...] Jednak należy oddzielić grubą linią poszukiwania "prohormonów" i innego zakamuflowanego dopingu w Internecie, od zakupów suplementów i odżywek pochodzących z legalnego źródła, od znanego producenta. Tam szansa na napotkanie niewykazanego na opakowaniu „dodatku” jest żadna. „Monohydrat kreatyny jest popularny od ponad [...]
[...] tempa redukcji tkanki tłuszczowej. W przypadku kofeiny niezwykle ważne jest to, aby ze względu na to, że organizm uodparnia się na jej działanie, celowo redukować inne źródła kofeiny, powszechnie stosowane w ciągu dnia pracy. Wtedy z kofeiny najwięcej zyskamy w okolicy treningu. Kreatyna Kreatyna to chyba najbardziej sztandarowy składnik [...]
Ludzie narzekają, że publikowane np. w Internecie informacje są sprzeczne. Tymczasem w większości podstawowych kwestii od dziesiątek lat mamy konsensus. Kłócić można się o drobne detale, które nie mają większego wpływu na całokształt działań związanych z redukcją czy budowaniem masy mięśniowej. Widzę tu inny problem, nagle wszyscy zaczęli być [...]
„Diety detoksykacyjne” są ostatecznym przejawem obsesji na punkcie „czystego jedzenia”. Ustalmy na początku, iż „detoksykacja” zdaniem osób, które mają o tym pojęcie (np. lekarzy) polega głównie na niedostarczaniu do organizmu kolejnych toksyn. Niestety, jesteśmy otoczeni wieloma szkodliwymi związkami, wiele z nich akumuluje się w ustroju. Ile [...]
[...] węglowodanów. Nie jestem przeciwnikiem miodu, cukru, ani syropu glukozowo-fruktozowego – gdyż w nadmiarze są równie szkodliwe dla ustroju. Należy racjonalnie dobierać źródła węglowodanów używanych w diecie, powinno się ograniczyć podaż tych o szybkiej kinetyce, na rzecz źródeł w rodzaju skrobi (ale np. można zjeść trochę miodu czy wypić [...]
Wiele osób myśli, że problem ich nie dotyczy, jednak w USA stan przedcukrzycowy ma jeden na trzech dorosłych. Jeśli ktoś wyobraża sobie, iż sytuacja zdrowotna w Polsce jest lepsza niż w USA, to chciałbym wyprowadzić te osoby z błędu. Przez ostatnie lata przejęliśmy negatywne wzorce żywieniowe oraz te dotyczące spędzania wolnego czasu. Doustne [...]
Kolagen należy do podstawowych białek strukturalnych i jest głównym składnikiem większości tkanek naszego organizmu. Buduje on ok. 25% białek znajdujących się ludzkim ciele. Według „Biochemii Harpera”, u człowieka wyróżniamy ponad 25 typów kolagenu, jednak dzielimy go na różne klasy. Według innych naukowców i opracowań, wyróżniamy 28 typów [...]
Węglowodany są jednym z głównych składników diet kulturystycznych. Istnieją naukowcy, którzy kwestionują sensowność tego założenia, jednak czy słusznie? Z pewnością węglowodany są jednym z tańszych źródeł energii. Najdroższym składnikiem diety kulturysty są wysokiej jakości proteiny oraz tłuszcze (np. awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz [...]
[...] jej stadium (np. insulinooporność). Prawdopodobnie w internecie napotkasz na wiele zmanipulowanych lub całkowicie zmyślonych informacji. Jak sobie z nimi radzić? Sprawdzaj źródła tekstów, czytaj badania naukowe, a nie tylko streszczenia lub czyjeś opracowania. Najgorszym źródłem informacji są kiepskiej jakości badania, a prawdopodobnie [...]
[...] W szczegółowych badaniach wzięło udział 7 zawodników mających 10.4 ± 3.4 doświadczenia treningowego. Uczestnicy zostali zapytani o trening, dietę i suplementację oraz źródła informacji o diecie i treningu. Ogólnie, poza sezonem spożycie energii było wyższe i mniej ograniczone, niż w czasie przygotowań startowych. Duża ilość energii miała [...]
Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]
[...] podaży protein, jakie były stosowane w badaniach (np. 4.3 g protein na kilogram masy ciała). Podsumowanie Jeśli chcesz kupować suplementy i odżywki, to najlepiej z pewnego źródła. Najważniejsze w suplementacji jest uzupełnienie stosowanej przez siebie diety, bo nawet najlepsze odżywki i suplementy nie pomogą, gdy dostarczasz za mało energii [...]
[...] lepszą lub gorszą. Jeśli chcesz budować mięśnie, nie stosując konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić trochę pieniędzy sprawdzi się klasyczny [...]
Do dzisiaj istnieją kontrowersje odnośnie diet zalecanych dla sportowców. Najgorsze, że wszystkie portale beztrosko cytują badanie, które jest ewidentnie zmanipulowane. Praca Volek JS. i wsp. jest sponsorowana przez fundację Roberta C. i Veroniki Atkins. Na dodatek dr Volek i dr Phinney otrzymują pieniądze za sprzedaż książek dotyczących treningu [...]
Witamina C stała się niezwykle znana dzięki środowisku „szamanów XXI wieku”, którzy twierdzą, iż podawana dożylnie w dużych dawkach „leczy raka”. Mimo wytężonej pracy licznych grup naukowców w ostatnich kilkunastu latach, nie udało się potwierdzić takiego działania kwasu askorbinowego u człowieka. Czym innym jest jej oddziaływanie na zwierzęta czy [...]
Temat najlepszej diety odchudzającej jest wyjątkowo nużący. Autorzy książek, blogów, artykułów, twórcy filmów, poczuli, iż jest to żyła złota. Wszyscy prześcigają się w dostarczaniu „najlepszych diet”. Nawet dziennikarki, które nie mają zbyt wiele wspólnego z treningiem, dietetyką, zaczęły wydawać książki poświęcone „idealnej diecie”. Istnieje [...]
W sieci dystrybuowane są najróżniejszej maści poradniki związane z odchudzaniem. Zresztą problem dotyczy także tradycyjnych księgarni, gdzie półki uginają się od „najlepszych programów” i „diet cud”. Z jakością podobnych publikacji już jest gorzej, w poradnikach sprzedawanych w sieci zwykle obok informacji ukradzionych, np. ze sportowego forum [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
[...] określone korzyści i zagrożenia. Najważniejsze, by pamiętać, że nie liczy się tylko stosowany model żywieniowy, proporcje makroskładników, ale też jakość żywności. Różne źródła węglowodanów, tłuszczów i białek, wcale nie są sobie równe. Produkty mają inną gęstość energetyczną, inaczej oddziałują na odczuwanie sytości, stężenie insuliny, [...]